Stilstaan met je auto is natuurlijk iets wat je absoluut niet wil. Helaas is het niet altijd te vermijden. Het kan wel een keer voorkomen dat je een lekke band hebt, doordat je door een scherp voorwerp hebt gereden. Dit soort situaties komen vaak op de meest ongelegen momenten voor en kunnen behoorlijk irritant en stressvol zijn. Vooral als je op een drukke snelweg of in een afgelegen gebied belandt. Een lekke band is echter slechts één van de vele mogelijke oorzaken van autopech. Gelukkig zijn er manieren om dit soort ongemakken te voorkomen of er in ieder geval beter op voorbereid te zijn, zodat je snel en veilig weer verder kunt. Lees hier alles over de drie meest voorkomende redenen voor autopech én hoe je deze kunt voorkomen.
Een lege accu
Dit is misschien wel de meest voorkomende reden waarom automobilisten stil komen te staan. Een lege accu ontstaat vaak doordat de lichten, radio of binnenverlichting per ongeluk aan zijn blijven staan terwijl de motor uit is. Andere redenen kunnen een ouder wordende accu zijn, extreem lage temperaturen of problemen met de dynamo, die de accu niet goed oplaadt tijdens het rijden.
Controleer daarom de staat van je accu geregeld, vooral als je accu ouder is dan drie jaar. Zorg er ook voor dat de elektrische apparaten zoals lichten en radio uitgeschakeld zijn voordat je de auto verlaat. Is je accu toch leeg geraakt? Dan kun je proberen je auto te starten met startkabels en een andere auto. Zorg ervoor dat je weet hoe je de startkabels correct aansluit om schade te voorkomen. Als je niet zeker bent, kun je pechhulp inschakelen om je te helpen de auto weer te starten.
Een lekke band
Een lekke band is niet altijd direct te zien, maar over het algemeen voel je het wel als je aan het autorijden bent. Je ervaart een wiebelend gevoeld of er kan zelfs een harde knal te horen zijn. Eén ding wat erg belangrijk is, is dat je niet doorrijdt met een lekke band. Dit kan ergere problemen veroorzaken zoals schade aan je velgen of zelfs een klapband.
Een lekke band kan helaas worden voorkomen wanneer je door een scherp voorwerp rijdt. Daarnaast hebben weersomstandigheden zoals hitte en kou ook invloed op de banden van je auto. Door de verschillende temperaturen kan er namelijk drukverlies of juist extra spanning ontstaan.
Des te belangrijker dat je de banden van jouw auto goed in de gaten houdt. Check regelmatig je bandenspanning. Een te lage of te hoge spannen kan namelijk leiden tot overmatige slijtage, waardoor de kans dus een stuk groter is op een lekke band. Los van het controleren van je bandenspanning, is het ook aan te raden om je band geregeld te controleren op schade. Versleten banden met weinig profiel zijn veel vatbaarder voor lekken.
Oververhitte motor
Een rood lampje bij je temperatuurmeter op je dashboard is natuurlijk wat je wil voorkomen. Een oververhitte motor kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Denk hierbij aan een tekort van koelvloeistof, een kapotte thermostaat, een lekkende radiateur of meer. Ook een kapotte ventilator of een verstopt koelsysteem kan leiden tot oververhitting.
Mocht het voorkomen dat je motor oververhit raakt, dan is het belangrijk dat je direct je airco uitschakelt. Als de temperatuur blijft stijgen, is het belangrijk dat je een veilige plek opzoekt waar je de auto kunt neerzetten. Zet de motor uit om verdere schade te voorkomen. Het is belangrijk dat je niet direct de motorkap opent, wacht tot de motor wat is afgekoeld. De hete stoom kan je namelijk verbranden én dat wil je natuurlijk niet.Het afsluiten van een autoverzekering is een slimme investering die je gemoedsrust geeft elke keer dat je de weg op gaat. Of je nu een doorgewinterde chauffeur bent of net je eerste auto hebt gekocht, het kiezen van de juiste verzekering is dé manier om jezelf te beschermen tegen onverwachte kosten.